hati tengah mencair.. meleleh tengok kek-kek keju meleleh ni. slurpp.
dah berbulan2 asyik tengok gambar je. x pernah rasa. sedih! tak tahu nak beli kat mana.. tak jumpa kat kedai. nak buat sendiri malas pulak nak keluar pergi cari barang-barang.. sekarang ni ada kawan seorang lagi yang duk giat sama. bila entah dapat rasa.. orang lain dah bosan kot makan. hehe
kalaulah ada orang baik hati tiba-tiba datang bagi kek keju meleleh ni.. wahhh boleh cair hati sebab teruja! ihiks.
so buat sementara ni, simpan saja la dulu resepi dia. MELTY CHEESE CAKE. yummeh.
Bahan-bahan:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
Cara:
1. Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
2. Campurkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
3. Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
4. Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Campur semua bahan di atas hingga sebati, adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese, diparut
Cara penyediaan:
1. Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2. Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3. Parutkan cheddar cheese di atas kek.
**berharap dapat try kek ni secepat yang mungkin. sobs! :(
No comments:
Post a Comment